Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Σχεδιάγραμμα Έκθεσης: Αδέσποτα ζώα



Σχεδιάγραμμα Έκθεσης: Αδέσποτα ζώα
Ένα από τα φαινόμενα που προδίδουν την απουσία επαρκούς ευαισθητοποίησης τόσο των πολιτών όσο και της πολιτείας είναι αυτό των αδέσποτων ζώων στα αστικά κέντρα. Πρόκειται κυρίως για σκύλους και γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους των πόλεων, παραμένοντας συνήθως χωρίς τον αναγκαίο εμβολιασμό, αλλά και χωρίς την απαραίτητη για την επιβίωσή τους τροφή. Ένα συχνά οδυνηρό θέαμα -εφόσον αρκετά από τα ζώα αυτά είτε λιμοκτονούν και αποστεώνονται είτε νοσούν- που υποδεικνύει πως δεν υπάρχει η κατάλληλη κρατική μέριμνα για τη φροντίδα και την προφύλαξη των ζώων αυτών.
[Αδέσποτο ζώο συντροφιάς είναι κάθε ζώο συντροφιάς, το οποίο είτε δεν έχει κατοικία είτε βρίσκεται έξω από τα όρια της κατοικίας του ιδιοκτήτη, του κατόχου, του συνοδού ή του φύλακά του και δεν τελεί υπό την άμεση επίβλεψη και τον έλεγχό τους.]

Απόσπασμα από την ομιλία του Πάπα Πίου Β΄στη σύνοδο της Madova



Απόσπασμα από την ομιλία του Πάπα Πίου Β΄στη σύνοδο της Madova


Είπε ο πάπας Πίος Β΄ σε μία σύνοδο στη Madova της Ιταλίας έξι χρόνια μετά την άλωση: « Εμείς οι ίδιοι επιτρέψαμε να κατακτηθεί η Κωνσταντινούπολη, η πρωτεύουσα της Ανατολής από τους Τούρκους. Όσο καθόμαστε στα σπίτια μας, ήσυχοι και άπραγοι, τα όπλα αυτών των βαρβάρων προχωρούν προς τον Δούναβη και τον Σάβα. Στην αυτοκρατορική πόλη της Ανατολής έσφαξαν τον διάδοχο του Κωνσταντίνου (στην πραγματικότητα τον ίδιο τον Κωνσταντίνο) μαζί με το λαό του, βεβήλωσαν τους ναούς του Κυρίου, αμαύρωσαν το ευγενές κτίσμα του Ιουστινιανού με την απεχθή λατρεία του Μωάμεθ, κατέστρεψαν τις εικόνες της Θεομήτορος και των άλλων αγίων, αναποδογύρισαν τις Άγιες Τράπεζες, έριξαν τα λείψανα των αγίων στα γουρούνια, σκότωσαν τους ιερείς, ατίμασαν γυναίκες και κοπέλες ακόμη και τις παρθένες που ήταν αφιερωμένες στο Θεό, έσφαξαν τους ευγενείς της πόλης στο δείπνο του Σουλτάνου, πήραν την εικόνα του Εσταυρωμένου Σωτήρα μας στο στρατόπεδο χλευάζοντας και κοροϊδεύοντας Τον, φωνάζοντας αυτός είναι ο Θεός των χριστιανών, και τη μίαναν με λάσπη και πτύσματα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια μας, αλλά εμείς κοιμόμαστε ύπνο βαθύ…Ο Μωάμεθ δεν θα αφήσει ποτέ τα όπλα, παρά μόνο μετά τη νίκη ή την ολοκληρωτική ήττα. Κάθε νίκη θα είναι γι’ αυτόν το εφαλτήριο για την επόμενη, ώσπου να υποτάξει κάθε ηγέτη της Δύσης, να καταστρέψει το ευαγγέλιο του Χριστού και να επιβάλει το νόμο του ψευτοπροφήτη σε όλο τον κόσμο».


« Κωνσταντινούπολη 1453 Η τελευταία μεγάλη πολιορκία» Roger Crowley

Οι νέοι και η αβεβαιότητά τους


Οι νέοι και η αβεβαιότητά τους


ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


Αν ρωτήσετε σήμερα έναν νέο "ποια είναι η κλίση σου;", το πιο πιθανό είναι να τον δείτε αμήχανο. Τι πάει να πει κλίση; Δεν έχει τον χρόνο να ψάξει για να βρει μέσα του αυτό που του ταιριάζει, αφού απέξω τον καλούν να αποφασίσει στα γρήγορα. Πρέπει να πάρει έναν δρόμο, όποιον κι αν είναι, προτού τα φράγματα μπροστά του πολλαπλασιαστούν.


Το αν η επιλογή του αυτή στις σπουδές και στο κατοπινό επάγγελμα ανταποκρίνεται σε μια βαθύτερη επιθυμία του ή αν του είναι αδιάφορη ή ξένη, θα κριθεί αργότερα. Ίσως και όταν είναι πια πολύ αργά!


Αυτή φαίνεται πως είναι η σκυθρωπή κατάληξη μιας απελευθέρωσης που πριν από λίγες δεκαετίες είχε ζωογονήσει τη νεολαία. Ήταν η εποχή όπου το τι θα κάνει κάποιος στη ζωή του δεν το όριζαν πλέον κατηγορηματικά οι γονείς. Δεν θα απαιτούσαν αυτοί να δουν το γιο ή την κόρη τους οπωσδήποτε γιατρό, μηχανικό ή οτιδήποτε άλλο. Με μια κίνηση που σε μερικούς νέους κόστισε τότε αρκετά σε συγκρούσεις, αποκόπηκε η φιλοδοξία του παιδιού από τη φιλοδοξία των κηδεμόνων του. Βρισκόμαστε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του '70. Τότε που ο νέος αρχίζει μια προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού μέσα από την οποία ελπίζει πως θα βρει τον εαυτό του και ταυτόχρονα την απασχόληση που τον αντιπροσωπεύει καλύτερα.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Ανδρέας Φραγκιάς “Άνθρωποι και Σπίτια”

Με το μυθιστόρημα αυτό , που πρωτοεμφανίστηκε ο συγγραφέας το 1955, αναπλάθει με ύφος απαισιόδοξο τον καθημερινό αγώνα για επιβίωση της εργατικής τάξης στις φτωχογειτονιές της Αθήνας(φάμπρικες, χαμόσπιτα και απελπισμένους ανθρώπους), στα πρώτα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και το Εμφύλιο, στα μέσα της δεκαετίας του 1950 . Βασικό θέμα είναι η ανεργία, που εκτός από τη φτώχεια, την πείνα και την εξαθλίωση, προκαλεί απογοήτευση, ανασφάλεια, ντροπή και ταπείνωση. Στο απόσπασμα, οι αναδρομές των ηρώων στο παρελθόν αναδεικνύουν τις αιτίες της τωρινής κατάστασής τους.
Ο Αργύρης, κλεισμένος στο δωμάτιό του, αναλογίζεται τη ζωή του τώρα που έμεινε άνεργος. Ο φίλος του, Θανάσης του ανακοινώνει ότι βρήκε δουλειά, αλλά του ζητά τα εργαλεία του, για να την κρατήσει. Ο Αργύρης υποχωρεί και του δανείζει για λίγες βδομάδες τα εργαλεία του. Ο ήρωας απελπίζεται που έχασε τα εργαλεία του, αλλά ο εγωισμός του πληγώνεται περισσότερο, όταν σκέφτεται ότι δεν μπορεί να επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε από τον τσαγκάρη, αλλά το φιλότιμό του δεν του επιτρέπει να ζητήσει από τη γειτόνισσα τα χρήματα που του χρωστάει.
Μέσα στη δυστυχία του σκέφτεται τη γυναίκα του. Ο ερχομός της τον ταράζει περισσότερο, καθώς ενοχλείται, όταν εκείνη του εξομολογείται ότι είχε πάει σε κάποιον γνωστό της και τον είχε παρακαλέσει να βρει δουλειά και στους δυο τους. Εκείνη, πιο δυναμική από αυτόν, που περιμένει καρτερικά να χτυπήσει η πόρτα τους και να τον καλέσουν για δουλειά, παίρνει την πρωτοβουλία και παρακαλάει και για τους δυο τους. Με αφορμή μια εικόνα στον τοίχο, ο ήρωας συνειρμικά μεταφέρεται στο παρελθόν του: στη σχολή του Προμηθέα, στην εργασία του στο μηχανουργείο του θείου του, στην επόμενη δουλειά του και τέλος στη μεγάλη φάμπρικα. Επιστρέφοντας στο παρόν , καταλήγει ότι πέρασε όλη του τη ζωή στα σίδερα και η γυναίκα του βρίσκει αφορμή, για να πει ότι και η ίδια πέρασε τη ζωή της στα κουρέλια.

Ερωτηματολόγιο στην Ιστορία


Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

EIKONOMAXIA


Δεν είχαν ακόμη κατασιγάσει οι αντιθέσεις που είχε προκαλέσει στη βυζαντινή κοινωνία η έριδα του Μονοθελητισμού, όταν νέες ταραχές συγκλόνισαν το κράτος με το ξέσπασμα της Εικονομαχία Πολλά έχουν ειπωθεί για το χαρακτήρα του κινήματος και τους λόγους που το προκάλεσαν. Σύμφωνα με κάποιους, επρόκειτο για αντιμοναχικό κίνημα που αποσκοπούσε στη μείωση του αριθμού των μοναχών και της μοναστηριακής περιουσίας, άρα εντασσόταν στα πλαίσια των κοινωνικοπολιτικών μέτρων των Ισαύρων.

Διατροφή και υγεία για...μαθητές/τριες


Η σωστή διατροφή από απλή διαδικασία μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο… μπέρδεμα αν δεν γνωρίζουμε – τουλάχιστον – τους βασικούς κανόνες της. Δεκαεπτά συμβουλές για να βάλετε τα πράγματα (και τα κιλά) στην θέση τους.

ΤΕΣΤ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ



Διαπολιτισμική εκπαίδευση και ανοιχτή κοινωνία

1. Οι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στην εποχή μας, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές, προκαλούν συχνές μετακινήσεις πληθυσμιακών ομάδων, οι οποίες σε συνδυασμό με την κατάργηση των πολιτισμικών συνόρων διαμορφώνουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα των σύγχρονων κοινωνιών. Αυτές οι εξελίξεις που συντελούνται με ραγδαίο ρυθμό αφορούν εδώ και λίγα χρόνια και τη χώρα μας. Πράγματι η Ελλάδα, ενώ υπήρξε μια χώρα με παράδοση «εξαγωγής μεταναστών», τα τελευταία χρόνια μεταβλήθηκε σε χώρα υποδοχής οικονομικών μεταναστών. Αυτό είναι καινούριο στοιχείο για την ελληνική κοινωνία, η οποία σταδιακά αρχίζει να συνειδητοποιεί τα νέα κοινωνικά δεδομένα, πως αποκτά, δηλαδή, όλο και πιο έντονα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά.
2. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το ζητούμενο της κοινωνικής συνοχής χρειάζεται επαναπροσδιορισμό και επαναπροσέγγιση. Αναμφισβήτητα, μόνο η στοχοπροσήλωση στη διαμόρφωση μιας ανοιχτής, μη φοβικής κοινωνίας μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Το όραμα, όμως, μιας ανοιχτής κοινωνίας προαπαιτεί συνειδητοποιημένους πολίτες. Και τα θεμέλια της συνειδητοποίησης του πολίτη τίθενται στο σχολείο.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ποιήματα

Μ. Πολυδούρη - Κ. Καρυωτάκης
Η ζωή και ο Θάνατος

Ποιήματα



Κ. Καρυωτάκης  "Αγάπη"


Κι ήμουν στο σκοτάδι. Κι ήμουν το σκοτάδι.
Και με είδε μια αχτίδα
Δροσούλα το ιλαρό το πρόσωπό της
κι εγώ ήμουν το κατάξερο ασφοδίλι.

Πώς μ’ έσεισε το ξύπνημα μιας νιότης,

πώς εγελάσαν τα πικρά μου χείλη!
Σάμπως τα μάτια της να μου είπαν ότι
δεν είμαι πλέον ο ναυαγός κι ο μόνος,
κι ελύγισα σαν από τρυφερότη,
εγώ που μ’ είχε πέτρα κάνει ο πόνος.
Μ. Πολυδούρη   "Μόνο γιατί μ’αγάπησες"
Δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες
στα περασμένα χρόνια.

Και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προμάντεμα

και σε βροχή, σε χιόνια,

δεν τραγουδώ παρά γιατί μ’ αγάπησες.

Μυκήνες 1200π.Χ.



Μυκήνες 1200π.Χ.

Ένας Άνακτας διηγείται την ιστορία του…

Στα πιο παλιά χρόνια, στην εποχή των ηρώων και των βασιλιάδων, η φήμη του βασιλείου μου ήταν μεγάλη. Ζούσα με την οικογένειά μου στο ανάκτορο, στην κορυφή της ακρόπολης. Όλα περνούσαν από εκεί. Το ανάκτορο ήταν ένα πλούσιο εμπορικό και καλλιτεχνικό κέντρο. Το μεγαλείο αυτό ενίσχυε η ανάπτυξη του εμπορείου και της ναυτιλίας.
Στενές σχέσεις είχαμε με τους Μινωίτες, αλλά και με άλλους λαούς από τη Σαρδηνία ως τον Ορόντη και από τη Μακεδονία ως τον Νείλο. Από τους Μινωίτες μάθαμε πολλά, γιατί και αυτοί είχαν αναπτύξει μεγάλο πολιτισμό. Οι Μινωίτες είχαν και γραφή την έλεγαν Γραμμική Α΄. Πήραμε αυτή τη γραφή, την εξελίξαμε. Όταν η δύναμή τους εξασθένησε εμείς γίναμε κυρίαρχοι σ΄όλο το Αιγαίο και την ανατολή.

Ώσπου μια μέρα ήρθε η αντίστροφη μέτρηση, η πτώση. Η ξηρασία μας χτυπά και οι ασθένειες και οι λιμοί   αποδεκατίζουν τον περήφανο λαό μας. Πολλοί       άρχισαν να φεύγουν για τα εύφορα παράλια της     Μικράς Ασίας, παίρνοντας μαζί τους τη γλώσσα και     τον πολιτισμό μας. Και σαν να μην έφτανε αυτό,   έρχονται και εγκαθίστανται γύρω μας καινούριες   φυλές. Δωριείς λέγονται. Ενώ στη συνεργάτιδα       Αίγυπτο επιτίθενται οι “λαοί της θάλασσας”.

 Συνέχισε την ιστορία..........